Verhoogt drop echt je bloeddruk?
Verhoogt drop echt je bloeddruk?
Drop is een oer-Hollandse lekkernij die in vele vormen en maten komt. Het is door jong en oud geliefd. Vaak waarschuwen producenten ervoor om de consumptie te matigen, omdat drop de bloeddruk zou verhogen. Het is zeker niet zo dat drop per se ongezond is, het antwoord is namelijk niet zo zwart-wit als sommige dropjes zelf. Wij hebben deze zoete kwestie voor jou ontrafeld en leggen uit hoe drop al dan niet invloed kan hebben op de gezondheid.
Glycyrrhizine kan de bloeddruk verhogen
De kern van het hele verhaal ligt bij het stofje glycyrrhizine. Dit is een zoetstof die te vinden is in de wortel van de zoethoutstruik. Deze stof is wat drop zijn karakteristieke smaak geeft en is 30 tot 50 keer zoeter dan suiker. Glycyrrhizine heeft echter een bijwerking: het kan de bloeddruk verhogen. Wanneer glycyrrhizine wordt geconsumeerd, verandert het in het lichaam in glycyrrhetinezuur, wat in de bloedbaan terechtkomt. Dit zuur remt een specifiek enzym in de nieren, wat leidt tot een hogere concentratie van het hormoon cortisol. Cortisol zorgt er dan weer voor dat de nieren natrium (en daarmee ook water) vasthouden, wat resulteert in een verhoogde bloeddruk.
Drop is veilig om te eten, maar …
Drop op zich is niet ongezond. Zoals met alles geldt: geniet, maar consumeer met mate. Dit is met name belangrijk voor risicogroepen, zoals mensen met een reeds bestaande hoge bloeddruk, zwangere vrouwen en kleine kinderen. Onderzoek suggereert dat bij een inname van ongeveer 95 mg glycyrrhetinezuur per dag de bloeddruk kan gaan stijgen. Dit komt overeen met ongeveer 15 zoete dropjes of 60 dubbelzoute dropjes per dag. Het een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van het gewicht van het dropje. Echter, dit zijn gemiddelden en sommige mensen kunnen gevoeliger zijn voor de effecten van glycyrrhizine dan anderen. Naast drop kan ook zoethoutthee of dropsiroop aanzienlijke hoeveelheden glycyrrhizine bevatten. Het is dus belangrijk om niet alleen de dropconsumptie in de gaten te houden, maar ook de inname van andere producten die zoethoutwortelextract bevatten. Als je dus vaak zoethoutthee drinkt, moet je de dropconsumptie verder terugschroeven.
De meeste mensen hoeven zich geen zorgen te maken
De hoeveelheid drop die je mag eten, is vrij hoog. Het gaat om ongeveer een halve liter zoethoutthee of 120 gram drop per dag. Minder dan een op de vijftig dropeters komt nog maar in de buurt van dergelijke waarden. Ook om andere redenen is het sowieso al geen goed idee om tientallen dropjes per dag te eten, want al die suikers en calorieën zijn ook niet goed voor je. Af en toe een dropje eten, kan dan weer echt geen kwaad. Voor de meeste mensen zal een matige consumptie van drop geen gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is vooral belangrijk dat je geen hele zakken en grootverpakkingen vol drop eet.
Drop kan deel uitmaken van een gebalanceerd dieet, zolang het maar met mate wordt genoten. Dus de volgende keer dat je naar dat zakje drop grijpt, denk dan even na over hoeveel je al hebt gehad en of je misschien niet even een droppauze moet inlassen. Voor risicogroepen is het advies om strikter te zijn met hun dropconsumptie. Een arts kan je hierover informeren.