Welke zoetstoffen zitten in suikervrij snoep?
Suikervrij snoep is tegenwoordig razend populair en dat is niet verwonderlijk. Met de groeiende bezorgdheid over suikerconsumptie en onze gezondheid, zoeken steeds meer mensen naar alternatieven. Suikervrij snoep is zo'n alternatief, omdat het ons wel laat genieten van snoep, maar dan zonder de nadelige effecten van suiker. Hoewel suikervrij snoep geen suiker bevat, is het nog altijd lekker zoet. De magie ligt in de zoetstoffen. Er bestaan verschillende soorten zoetstoffen die worden gebruikt om suikervrij snoep, koekjes, drop en zelfs salmiak op smaak te brengen.
Soorten zoetstoffen in suikervrij snoep
Suikervrij snoep biedt de mogelijkheid om te genieten van zoetigheid zonder de calorieën en bloedsuikerspiegelschommelingen die gepaard gaan met reguliere snoepen. Dit maakt het aantrekkelijk voor diabetici, mensen die willen afvallen en eigenlijk iedereen die een gezonde levensstijl nastreeft. Sommige zoetstoffen hebben zelf ook wel een aantal nadelen, bijvoorbeeld een laxerend effect. Daarom is het goed om te weten welke zoetstoffen in suikervrij snoep worden gebruikt.
Stevia
Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de plant Stevia rebaudiana. Deze plant wordt ook wel eens het suikerplantje of honingkruid genoemd. Het is tot wel 300 keer zoeter dan suiker, maar het bevat geen calorieën. Stevia heeft een licht bittere nasmaak, wat voor sommigen even wennen kan zijn. Het is een populaire keuze in suikervrij snoep, vanwege zijn natuurlijke oorsprong en minimale impact op de bloedsuikerspiegel. Door de nasmaak die het heeft, is het echter niet voor alle producten even geschikt. Vaak combineert men stevia met andere zoet- en smaakmakers. Het voordeel van stevia is dat het een natuurlijke zoetstof is die ook biologisch kan worden geteeld.
Erythritol
Erythritol is een suikeralcohol die voorkomt in sommige vruchten en gefermenteerde voedingsmiddelen. Het heeft ongeveer 70% van de zoetheid van suiker, maar bevat vrijwel geen calorieën. Erythritol wordt vaak geprezen om zijn suikerachtige smaak zonder de bitterheid die eigen is aan stevia. Bovendien veroorzaakt het geen tandbederf, wat het ideaal maakt voor snoep. Deze stof is in 1874 uitgevonden door een Schotse scheikundige, maar het is geen kunstmatig zoetmiddel. Het wordt wel degelijk natuurlijk verkregen, namelijk door middel van fermentatie. Doordat het net iets minder zoet is dan suiker, is het heel geschikt om mee te bakken. U voegt dan gewoon een beetje meer toe dan gewoonlijk.
Xylitol
Xylitol is een andere populaire zoetstof die vaak wordt gebruikt in suikervrij snoep. Het komt van nature voor in veel groenten en fruit. Xylitol is een natuurlijke zoetstof en heeft ongeveer dezelfde zoetheid als suiker, maar met een derde minder calorieën. Het is bekend om zijn tandvriendelijke eigenschappen. Deze zoetstof heeft eveneens een natuurlijke oorsprong. Onder andere pruimen, frambozen, aardbeien en bloemkool bevatten van nature xylitol. Het nadeel is dat het nog altijd calorieën bevat, waardoor het geen goede keuze is voor zero-producten. Het voordeel is dat het qua zoetheid erg goed met suiker te vergelijken valt, waardoor het bijna een op een kan worden vervangen.
Aspartaam
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 200 keer zoeter is dan suiker. Het wordt vaak gebruikt in suikervrij snoep, frisdranken en andere dieetproducten. Aspartaam bevat wel calorieën, maar door de hoge zoetkracht is er maar een zeer kleine hoeveelheid van nodig, wat resulteert in een verwaarloosbare calorische bijdrage. In de praktijk wordt aspartaam in de fabriek gemaakt. Soms wordt het ook gecombineerd met acesullfaam-K (E950), waarna men de zoetstof aspartaam-acesulfaamzout (E962) verkrijgt.
Aspartaam wordt minder vaak gebruikt in suikervrij snoep, maar eerder in ijs, chocolade, vruchtendranken, frisdranken en zuivelproducten. Aspartaam-acesulfaamzout wordt wel gebruikt in suikervrij snoep, koeken en gebakjes. Daarnaast gebruikt men aspartaam-acesulfaamzout ook in onder meer jam, ontbijtgranen en chocoladepasta.
Sucralose
Sucralose, ook bekend onder de merknaam Splenda, is een kunstmatige zoetstof die ongeveer 600 keer zoeter is dan suiker. Het is in 1976 ontdekt door academische onderzoekers in Londen. Het wordt kunstmatig gemaakt door een suikermolecuul aan te passen. Hierdoor verkrijgt men een laagcalorische zoetstof die zich gedraagt als suiker en die hetzelfde smaakt als suiker, maar die geen calorieën levert. Dit komt omdat het lichaam sucralose niet afbreekt, maar het via de gebruikelijke uitgangen het spijsverteringssysteem uiteindelijk weer laat verlaten. Sucralose kan in diverse producten worden gebruikt. Het wordt onder meer gebruikt in suikervrij snoep, suikervrije kauwgom en suikervrije frisdranken.
Maltitol
Maltitol is een suikeralcohol die vaak wordt gebruikt in suikervrij snoep, dit vanwege zijn suikerachtige smaak en textuur. Het heeft ongeveer 75 tot 90% van de zoetheid van suiker en minder calorieën. Het heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als suiker en het kan hierdoor goed worden gebruikt als vervanger van tafelsuiker. Het is op een synthetische wijze verkregen uit moutsuiker, afkomstig van tarwe en mais. Maltitol wordt vaak gebruikt in harde suikervrije snoepjes, chocoladecoatings en ijsproducten. Maltitol heeft ook een aantal nadelen. Het heeft bijvoorbeeld een glycemische index van 35, waardoor het niet geschikt is voor diabetici. Ook kan een overmatige consumptie een laxerend effect hebben. Dit wil zeggen dat het lichte darmgeluiden en winderigheid kan veroorzaken.
De juiste zoetstoffen kiezen
Het grootste voordeel van suikervrij snoep is dat het mensen in staat stelt om te genieten zonder de negatieve effecten van suiker. Dit betekent minder risico op tandbederf, stabielere bloedsuikerspiegels en minder calorieën. Voor diabetici en mensen die op hun gewicht letten, is suikervrij snoep met andere woorden een uitkomst. Toch blijft het belangrijk om te letten op de gebruikte zoetstoffen, want niet alle zoetstoffen zijn geschikt voor diabetici. Houd er ook rekening mee dat sommige zoetstoffen een laxerend effect kunnen hebben en dat niet alle zoetstoffen een natuurlijke oorsprong hebben. Dit zijn allemaal zaken waarop u kunt letten bij het kiezen van suikervrij snoep.
Ook fabrikanten houden hier rekening mee als ze bepalen welke zoetstoffen ze gebruiken. Ze kijken daarbij naar verschillende zaken, zoals smaakprofiel, calorische waarde, stabiliteit bij verhitting en natuurlijk de kosten. Ze streven ernaar om een balans te vinden tussen zoetheid, gezondheid en productie-efficiëntie. Voor sommige producten kan de natuurlijke smaak van stevia de voorkeur genieten, terwijl andere snoepjes wellicht beter af zijn met de suikerachtige textuur van erythritol of maltitol.