Het (on)gezonde karakter van drop gewikt en gewogen
Het (on)gezonde karakter van drop gewikt en gewogen
Bij het overlijden van de Egyptische farao Toetanchamon, waarvan zijn ongeschonden graf in 1922 werd ontdekt, stak men zijn graf vol met zoethout. Zo kon hij lekker gezond snoepen in het hiernamaals. Grieken en Romeinen gebruikten het extract van zoethoutwortel onder andere tegen maagzweren en namen het mee tijdens hun veldtochten. En tot op heden is dropsiroop te verkrijgen bij de kruidenier. Het zou onder andere helpen bij een beginnende keelpijn. Is drop gezond en is drop gezonder dan snoep? Wij beantwoorden een aantal veelgestelde vragen over drop en gezondheid en leggen een aantal dingen voor u uit.
Is gezond?
Het kamp dat bij hoog en bij laag beweert dat drop gezond is, heeft daar verschillende verklaringen voor. Zo zit drop bijvoorbeeld boordevol glycyrrhizol A. Onderzoek heeft aangetoond dat dit stofje een sterke antibacteriële werking heeft. De sterkste antibacteriële activiteit werd zelfs geconstateerd ten opzichte van de Streptococcus mutans, een organisme dat bij mensen verantwoordelijk is voor tandbederf. Op basis daarvan kunt u met andere woorden zeggen dat drop gezond is voor de tanden. Daarnaast werkt drop verlichtend bij verkoudheden en keelpijn. Het is niet zo dat het echt een wondermiddeltje is tegen een verkoudheid, maar het is wel zo dat het de keel smeert en dat dat verlichtend werkt. Uiteraard hebt u dat effect ook bij het zuigen op keelpastilles.
Er zijn dus wel degelijk een aantal voordelen aan drop verbonden. Zoals wel vaker geldt echter dat overdaad schaadt. Drop is uiteraard niet gezond als u er te grote hoeveelheden van eet. Dat komt omdat het voor een hoge bloeddruk zorgt en dat het ervoor zorgt dat het lichaam vocht vasthoudt. Vooral voor mensen met hart- en vaatziekten of voor mensen met een genetische aanleg voor hart- en vaatziekten kan dat verregaande gevolgen hebben. Zolang u het bij een of twee dropjes houdt, is er geen probleem. Maar ga vooral geen volledige zakken met drop verorberen, hoe lekker het ook is. Tegelijkertijd bevat drop een bron van energie en suikers. Alleen al daarom dient u er met mate van te genieten.
Is gezonder dan snoep?
Dat is natuurlijk moeilijk om te zeggen. Het is namelijk deels afhankelijk van hoe de snoep is samengesteld. Er bestaan bijvoorbeeld gezonde snoepjes op basis van gedroogd fruit. Bovendien zijn er ook grote verschillen tussen drop onderling. Neem bijvoorbeeld het onderscheid tussen zoete drop en zoute drop. Zoete drop is zoet omdat er zoveel suiker aan is toegevoegd dat het zoute niet meer te merken is. Zoute drop zit dus net als suikerwerk boordevol suiker en overdaad is dus allerminst gezond. En of suikervrije drop zoveel gezonder is, is dan ook weer voer voor discussie. Suikervrije drop zit namelijk boordevol zoetstoffen waaraan eveneens gezondheidsnadelen verbonden zijn. Daarnaast gebruikt men in suikervrije drop vaak maltitolstroop, wat ook de bloedsuikerspiegel verhoogt. Klachten als winderigheid en buikloop zijn niet ongewoon bij een overdaad aan zoetstoffen. Ook hierbij geldt met andere woorden dat overdaad te voorkomen is.
Is drop gevaarlijk voor honden?
In tegenstelling tot chocolade bevat drop niet echt stoffen die giftig zijn voor de hond. Wel bevat drop veel te veel calorieën en, nog erger, te veel zout. Een hond eet van nature geen zout en een grote hoeveelheid zout kan voor een zoutvergiftiging zorgen. Zeker kleine hondjes en puppy's zijn hier heel gevoelig voor. Het is een van de redenen waarom het wordt afgeraden om met een hond in zeewater te zwemmen. U kunt met andere woorden maar beter geen drop aan de hond voeren. Als de hond desondanks toch een enkel dropje heeft gegeten, hoeft u zich niet per se zorgen te maken. Heeft uw hond een volledige zak drop naar binnen geschrokt, dan kunt u maar beter even bij de dierenarts langsgaan. Een zoutvergiftiging kan namelijk verregaande gevolgen hebben.
Is gevaarlijk tijdens de zwangerschap?
Ook tijdens de zwangerschap geldt dat af en toe eens een dropje eten helemaal geen kwaad kan. Maar toch is het belangrijk om geen kilo’s of zakken met drop naar binnen te werken. In drop zit er namelijk glycyrrhizine, wat verantwoordelijk is voor de dropsmaak waar wij zo gek van zijn. Het is ook dat stofje dat ervoor zorgt dat het lichaam meer vocht vasthoudt en dat de bloeddruk stijgt. Dat zijn zaken die u tijdens de zwangerschap niet kunt gebruiken. Dit stofje zit overigens ook in bijvoorbeeld pastis, waardoor u dit (en andere alcoholische dranken!) ook maar beter niet kunt aanraken tijdens de zwangerschap.
Is gezond of ongezond?
Er zijn een beperkt aantal gezondheidsvoordelen aan drop verbonden. Zo zou het helpen om tandbederf tegen te gaan en biedt het verlichting bij een pijnlijke keel. Tegelijkertijd is drop lekker en is het voor de mentale gezondheid goed om eens te zondigen en te genieten, daar is niks mis mee. Drop is op zich zeker niet ongezond, maar het is wel belangrijk dat u niet overdrijft. Enkele dropjes kunnen gerust, maar houd het daarbij. En voed drop niet aan uw hond, want dat kan wel degelijk in gezondheidsklachten resulteren.