Wat voor soorten drop zijn er?
Drop is een soort van snoepgoed waarbij het wortelsap van de zoethoutplant het voornaamste ingrediënt is. Op basis van de hieruit verkregen blokdrop kan men verschillende soorten drop maken. Hoeveel soorten drop zijn er in Nederland? Wij hebben het over alle soorten drop en lichten ze voor u toe.
Blokdrop
Zoals eerder aangehaald is blokdrop altijd de basis voor de verschillende soorten drop in Nederland. Blokdrop is het product dat door de dropproducenten wordt geïmporteerd. In de zonnige landen rond de Middellandse Zee maken ze een soort van drop van het sap van de zoethoutwortel. Dat gieten ze dan in blokken en die blokken worden blokdrop genoemd. De blokdrop wordt dan gedroogd tot het keihard is. Deze blokdrop gaat dan naar Nederland, waarna er verschillende soorten drop in Nederland worden gemaakt. De blokdrop is nog niet zo lekker en is niet geschikt om puur op te eten.
Zoete en zoute drop
Van de blokdrop kan men vervolgens verschillende soorten drop maken. Over het algemeen maakt men daarbij een onderscheid tussen zoete drop en zoute drop. Bijzonder is dat er in zoete drop eigenlijk meer zout zit dan in zoute drop. Dat komt omdat zoute drop op zichzelf al heel zout smaakt. Bij zoete drop voegt men suiker aan de zoute drop toe. Die suiker zorgt er echter voor dat de kenmerkende smaak te sterk naar de achtergrond verdwijnt, waardoor men ook wat extra zout moet toevoegen. Eigenlijk is zoete drop dus zoute drop met extra suiker en zout. Logisch, toch?
Gelatinevrije en suikervrije drop
Er zijn natuurlijk nog andere manieren om drop onder te verdelen. Er is bijvoorbeeld drop op basis van gelatine en er is zoiets als gelatinevrije drop. Bij dergelijke gelatinevrije drop heeft men veelal Arabische gom in plaats van gelatine gebruikt. Ook kan het gaan om gesuikerde drop ten opzichte van suikervrije drop. Bij suikervrije drop gebruikt men andere zoetstoffen. Suikervrije drop kan dus even zoet zijn als de andere soorten drop in Nederland.
Engelse drop
Ook in Engeland maken ze graag verschillende soorten drop. Men doet het er in een mix en noemt het dan Engelse drop. Bij Engelse drop gaat het om veelkleurige dropjes waarbij er vaak ook gelatine wordt gebruikt. Ook kokos, anijs, suiker en drop zijn belangrijke ingrediënten bij de productie van Engelse drop. Het is echter moeilijk om te zeggen welke soorten drop er in deze mixverpakking zit, want het verschilt echt per producent.
Zwartwitdrop
Zwartwit is een soort snoep dat in het verleden heel populair was. Het gaat om drop in poedervorm. Eigenlijk gaat het om niets meer of minder dan gemalen blokdrop, waar eventueel nog extra ingrediënten aan zijn toegevoegd. Het kan als poeder worden geleverd en het is lekker om er wat in te doppen. Sommige producenten persen het ook samen tot zwartwitjes of tot zwartwitlolly's. Daarnaast zijn er producenten die hun drop afwerken met zwartwitpoeder. Het wordt met andere woorden gebruikt voor verschillende soorten drop in Nederland.
Trekdrop
Trekdrop is een soort drop die heel rekbaar is. Dit elastische snoepje werd op de markt gebracht door Haribo, maar het bedrijf heeft de productie intussen gestopt. Er zijn nog een aantal verkopers die het aanbieden, maar de voorraden worden niet langer aangevuld. Haribo deelt zijn recept ook niet met anderen, dus binnen enige tijd zal de laatste trekdrop de deur uitgaan.
Krijtdrop
Krijtdrop is drop die lijkt op witte schoolkrijtjes. Het heeft een knapperig jasje en een zachte vulling. Het witte laagje kneust tussen de kiezen en heeft de smaak van pepermunt, waarna de smaken anijs en drop vrijkomen. Er zijn verschillende producenten van krijtdrop, maar Venco is veruit de bekendste. Het Venco Schoolkrijt is eerder ook al verkozen tot de nummer een van Nederland. Met Venco Schoolkrijt Zwart biedt het bedrijf er een bijzondere variant op.
Laurierdrop
Laurierdrop heeft net dezelfde basisingrediënten als andere soorten drop. Daarnaast heeft men er laurier aan toegevoegd. Laurierdrop is oud-Hollandse drop waaraan gezondheidsvoordelen worden toegedicht. Het zou bijvoorbeeld helpen tegen brandend maagzuur of tegen menstruatiepijn. In ieder geval is het lekker. Onder andere de Tosca Laurierdrop en de Kindly's Laurierdrop vallen nog steeds erg goed in de smaak en bewijzen dat oud-Hollandse drop nog een toekomst heeft.
Honingdrop
Honingdrop is drop met de smaak van honing. Het gaat hierdoor altijd om vrij zoete drop. Sommige producenten spelen dit uit door de honingdrop de vorm te geven van bijenkorven, iets wat bijvoorbeeld Venco doet met de Venco Honingdrop. Honingdrop is uiteraard niet geschikt voor veganisten, want het bevat honing.
Duimdrop
Duimdrop is eveneens een voorbeeld van oud-Hollandse drop. Het is een lange plak drop met allemaal repen die gemakkelijk af te scheuren zijn en die vervolgens rond de duim kunnen worden gewikkeld. Net als vroeger wordt het van de duim gegeten. Er zijn nog maar weinig producenten die echte duimdrop op de markt brengen. Wij verkopen bijvoorbeeld de duimdrop van Kindly's.
Mintdrop
Een van de populaire soorten drop in Nederland is mintdrop. Deze drop bevat de blaadjes van de muntplant en combineert de smaak van drop met de verfrissende kracht van mint. Venco is een bekende producent van mintdrop en verkoopt onder andere de Venco Menthol Kruisdrop. Het is echter niet de enige producent van mintdrop. Ook onder meer Matthijs, Meenk en Kindly's maken uitstekende mintdrop.
Fruitdrop
Bij fruitdrop gaat de kenmerkende smaak van drop samen met fruitige accenten. Afhankelijk van de gebruikte fruitsmaken zijn diverse smakencombinaties mogelijk. Veelgebruikte fruitsmaken zijn aardbei en sinaasappel. Een bekende producent van fruitdrop is het bedrijf Red Band dat zowel zoete als zure drop-fruitcombinaties aanbiedt.
Chocodrop
Chocodrop is een nieuwe soort drop die onder meer door Venco wordt aangeboden, hoewel tegenwoordig ook Meenk chocodrop aanbiedt. Bij chocodrop gaat het telkens om een dropje met daarrond een laagje chocolade. Chocodrop kan worden gemaakt met witte chocolade, met melkchocolade of met pure chocolade. Meestal combineert men dit met zoete drop en niet met zoute drop.
Katjesdrop, geveltjesdrop, autodrop enzovoort
Ten slotte maakt men ook op basis van de vormpjes al eens een onderscheid tussen de verschillende soorten drop. Zo is er bijvoorbeeld autodrop, drop in de vorm van autootjes. Het is vooral bekend van het merk Autodrop. Ook kan men het hebben over boerderijdrop, katjesdrop, geveltjesdrop,dropsleutels, dinodrop en dergelijke meer. Daarnaast is er ook 18+-drop, drop met vormpjes die niet voor de ogen van minderjarigen zijn bestemd. Ze zijn een hit op vrijgezellenfeestjes en bij het vieren van het achttiende ritje rond de zon.